E-R 7:00-15:00
Mis on Qi
Qi on meie keha põhiaine ja liikumapanev jõud. See on nagu meie keha kütus. Tänu Qi'le suudab meie keha täita teatud funktsioone.
Me tõlgime Qi tavaliselt kui "energiat". See on funktsioonide aktiveerija, see on meie keha soojuse allikas, selle yang-osa moodustab meie ümber kaitsekesta ja on osa meie immuunsusest, see reguleerib verevoolu ja hoiab verd veresüsteemis, see vastutab ainevahetuse eest, st meie ainevahetuse toimimise eest, ja see varustab meie keha toitainetega, mis toetavad selle toimimist ja regenereerimist.
Lisateavet Qi funktsioonide kohta leiate siit.
Meie Qi kvaliteeti mõjutab meie esivanematelt saadud essentsi kvaliteet ja tugevus, meie söödud toidu kvaliteet ja hingatava õhu kvaliteet. Ja ka nende organite tugevus, mis toodavad Qi'd toidust ja õhust.
Qi võib olla puudulik kehas tervikuna või üksikutes organites.
Üldise Qi puuduse tüüpilised sümptomid on järgmised:
Kui me räägime Qi puudusest, siis mõtleme tavaliselt põrna Qi puudust. Kuid Qi võib olla puudulik ka enamikus teistes elundites - kopsudes, siis on meil raskem hingata, neerudes, siis on meil probleeme inkontinentsusega, südames, siis võib meil olla probleeme rütmihäiretega jne.
Põhilised põrna Qi puudujäägi sümptomid on järgmised:
Üldised põhimõtted
Toitumine peaks tugevdama põrna Qi-d hästi valmistatud, lihtsate ja suhteliselt väheste koostisosadega toitude kaudu. Toitumise aluseks on komplekssed süsivesikud, mida täiendatakse väikeste koguste kvaliteetsete valkude ja kergelt keedetud köögiviljadega. Toit peaks olema värske, silmale ja maitsele meeldiv ning eelistatavalt kohalikest hooajatoodetest valmistatud.
Kuigi kõik toidud peaksid olema keedetud, ei ole soovitatav neid üle keeta, kuni need on läbimärg. Rohelised lehtköögiviljad ja õrnad köögiviljad, nagu brokoli ja oad, vajavad vaid kerget keetmist, samas kui juurviljad ja terad säilitavad oma kuju, tekstuuri ja Qi ka pärast pikka aeglast keetmist.
Seedeprotsess algab suus, seega tuleb toitu põhjalikult närida ja aeglaselt nautida. Toitu tuleb nautida. Range või monotoonne toitumine on põrna jaoks kahjulik.
Toidu valmistamine
Juba ainuüksi toiduvalmistamisel võib olla märkimisväärne mõju Qi üldisele kvaliteedile ja toidu kasulikule mõjule. On ütlematagi selge, et armastuse ja naudinguga valmistatud toidud maitsevad paremini kui poest ostetud või kiirustades või vastumeelselt valmistatud toidud. See on sageli komistuskiviks, sest kõigile ei meeldi süüa teha või pole aega. Kuid aja ja vaeva nägemine enda toitmiseks on iseenesest oluline osa tervenemisprotsessist.
Nädalavahetustel aja varumine paksude ja toitvate suppide, köögivilja- ja lihapuljongide ning hautiste valmistamiseks eelseisvaks nädalaks on võimalus aktiivselt osaleda põrna tugevdamise protsessis. See parandab ka teie vaimset heaolu, mis on samuti kasulik põrnale.
Keelatud toiduained
Põrna Qi tugevdamiseks on oluline:
Proportsionaalne toidu koostis Qi puuduse korral
Toidu põhikomponendiks peaksid olema süsivesikud (40-60%), ülejäänud osa peaksid moodustama keedetud köögiviljad (30-40%) ja hea kvaliteediga valgud (10-20%). See on eriti oluline ravi varajases staadiumis. Kui põrna tugevneb, võib loomulikult lisada ka teisi toitumiselemente. Suurema märgumise korral tuleb siiski hoolikalt jälgida süsivesikute tarbimise mahtu. Kui põrn on juba tugevnenud või kui olete kuumas kliimas, võib lisada väiksemaid koguseid lehtköögivilju (võileibade jms. jaoks).
Üks parimaid toiduaineid, mis aitab Slezinal oma Qi taastada, võib olla kongee riisipuder.
See on kaua keedetud riisipuder. Tavaliselt keedetakse riisi veega 1:9. Congee võib olla maitsestatud mitmesuguste koostisosadega.
Rohkem inspiratsiooni selle kohta, kuidas valmistada congee riisiputru, leiate sellest retseptist.